"Dia sememangnya layak mengawal perlawanan itu.
Ketua jurulatih Perancis, Didier Deschamps, berang dengan keputusan pengadil, Ivan Barton, sehingga menganggap punca kekalahan pasukannya di tangan Sepanyol 0-2 dalam aksi separuh akhir Piala Dunia 2026 semalam.
Namun, Ketua Pengadilan Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA), Pierluigi Collina, pantas membidas kenyataan Deschamps dengan mempertahankan kredibiliti Barton dalam melakukan beberapa keputusan penting.
🚨 PIERLUIGI COLLINA 🇮🇹, DIRECTEUR DE L’ARBITRAGE DE LA FIFA, RÉPOND À DIDIER DESCHAMPS 🇫🇷 !
« Si notre arbitre était capable de diriger une demi-finale de Coupe du monde ? OUI, ABSOLUMENT !
Nos arbitres sont DE CLASSE MONDIALE. »
🎙️ Via @Dorian_Bonzom pic.twitter.com/cZpRLaPQQc— Actu Foot (@ActuFoot_) July 15, 2026
"Menjawab kenyataan pengendali pasukan ketiga dunia itu yang mempersoalkan sama ada pengadil mempunyai tahap yang baik untuk mengadili separuh akhir, jawapan FIFA ialah ya, sudah tentu," kata Collina.
Bekas juara 2018 itu terpaksa berputih mata gagal layak ke final buat kali ketiga berturut-turut, sekali gus akan membuat perhitungan menentang England bagi perebutan tempat ketiga edisi ke-23 itu pada Ahad.