Dalam saingan perseorangan wanita, Kejohanan Selangor International Junior Golf Championship 2026 di Kelab Golf Seri Selangor (KGSS) hari ini menyaksikan pemain Korea Selatan, Park Hyorin, mencipta sensasi apabila memintas pada saat akhir untuk muncul pendahulu hari pertama saingan.
Hyorin merekodkan enam pukulan birdie untuk berada di kelas tersendiri dan mencatat 71 pukulan, satu dibawah par.
Advertisement
Turut mencuri tumpuan, Amelia Lee yang menamatkan saingan di kedudukan ketiga terbaik dibelakang pemain Jepun serta Thailand.
Amelia yang mengetuai carta pendahulu saingan pada suatu ketika sebelum hilang momentum putting terbaiknya dan mula panik pada baki enam lubang terakhir.
Meskipun seringkali beraksi di Kelab Seri Selangor, namun kesukaran green serta kedudukan pin meragut kelebihan yang dimiliki Amelia.
"Ia berbeza, perlu memukul bola dengan lurus selain perlu tahun rancangan permainan. Saya ada melakukan pukulan yang baik tetapi ada Ketika green yang saya tidak memahami bahagian slope itu.
"Saya akan berikan yang terbaik esok." katanya.